Carrer del Mestre Fayos

CastellóCastelló

Jaume Fayos Torres (Xàtiva 1876 – Castelló 1946) fou director i mestre de la Lira Castellonera. Va formar-se musicalment en la Sociedad Primitiva Setabense. L’any 1909 es fa càrrec de la banda de Castelló fins a la seua mort, convertint-la en una les agrupacions musicals més prestigioses d’Espanya. Davall de la seua direcció va obtenir el primer premi del Certamen de València els anys 1925, 1927 i 1945. També va fer una gran labor com a mestre de músics. L’any 1930 és nomenat Fill Adoptiu de Castelló. El mestre Ayllón el va definir com “asombro de directores intuitivos”.

En 1927 la corporació municipal va donar el nom de “Mestre Fayos” al carrer de Sant Jaume: “Se me dedicó la calle que antiguamente se llamaba calle de San Jaime, por acuerdo del Ayuntamiento, y como recompensa y estímulo por el gran triunfo conseguido en en Certamen musical de Valencia del año 1927” (“Los nombres de nuestras calles” dins Cultura, nº 50, p. 6). És una via pública situada cap a Llevant, prop del centre històric, que unix el carrer de Joanot Martorell amb el carrer de la Sang.

El monument al Mestre Fayos es troba a la gran via de Blasco Ibáñez, a la confluència amb els carrers de la Sang i de Sant Vicent. Es tracta d’un bust del mestre Fayos sobre una columna, envoltat d’una balustrada de pedra i rajola roja, i plantes. El bust és una obra de l’escultor Víctor Hino (pseudònim de Víctor Gómez López, Azuébar 1890-1975). El monument es va bastir per subscripció popular. Per tal d’aconseguir els fons es va constituir la Comisión pro-monumento al Maestro Fayos. La comissió va organitzar festivals benèfics extraordinaris, com el celebrat el 23 de setembre de 1952 al cine Califòrnia. En principi el memorial s’havia de situar “en la plazoleta del proyectado Grupo Escolar de esta villa”. Fou inaugurat el 14 d’octubre de l’any 1956 en el lloc on es troba actualment.

El mes de juny de 2016 la junta directiva de la Societat Musical Lira Castellonera va crear una Biblioteca per tal d’oferir material bibliogràfic al al professorat i a l’alumnat de l’Escola de Música, com escau a una institució docent de prestigi. Al vestíbul que dona entrada a les aules del primer pis s’hi van instal·lar unes prestatgeries amb lleixes regulables, tancades amb portes de vidre. Allí podeu vore el fons de la Biblioteca que, evidentment, du el nom de “Jaume Fayos”.

Vols ampliar informació?

Envia’ns el següent formulari…