Plaça del doctor Picornell

CastellóCastelló

Federico Picornell Rodríguez (Sollana 1899 – Castelló 1963) fou metge de Castelló i de Sant Joanet. Son pare, Federico Picornell Lorente, va ser secretari de l’Ajuntament de Castelló i, a més, es va casar amb la castellonenca Matilde Rodríguez Roca. Es va llicenciar en Medicina a València en 1924. Després d’exercir a Bolbait i a Gavarda, el 27 de novembre de 1926 va prendre possessió com a metge de Castelló fins a la fi dels seus dies. Regidor entre 1943 i 1949. Fundador i ànima de dues grans obres benèfiques: la Caixa del Músic i el Patronat de la Mare de Déu dels Dolors. Gràcies al seu impuls es van construir les cases de l’Arzobispo. També fou president de la Societat Musical. Se li lliura el títol de Fill Adoptiu el 29 de maig de 1960. A la plaça Major de Sant Joanet se li va descobrir una placa commemorativa en 1963. La família va fer donació de la seua biblioteca al poble de Castelló. La seues restes reposen al Panteón para los Francos del cementeri municipal.

L’1 de maig de 1966, l’Ajuntament acorda dedicar-li una plaça situada a la vora del teatre o cine Ideal, on confluïxen els carrers de la Séquia i d’Escalante. Esta placeta era i és coneguda com la placeta del Cine, i també com la placeta de l’Ordinari. S’anomenà de Joaquín Costa entre 1932 i 1939, i del “Duque de Alba” entre 1939 i 1966.

Al bell mig de la plaça hi ha un monument dedicat a la seua memòria que va ser sufragat per subscripció popular. El va dissenyar l’escultor Rafael Pérez Contel. Fou inaugurat l’1 de maig de 1966. Després d’una restauració i remodelació, fou reinaugurat l’1 de maig de 2010. En la cara posterior del mur s’hauria de poder llegir la següent pregària: “Senyor, que la ment, les mans i l’acció em servisquen per a exalçar la teua presència i fer més bella la vida; i l’obra de Déu fou feta”.

Al número 11 de la plaça de l’Om hi ha una finca que s’anomena passatge Picornell. Ací es trobava l’antiga casa on visqué don Federico.

Per últim, Paz Mínguez va posar el nom de Centre Especial Federico Picornell a un centre per a discapacitats psíquics que va fundar en 1983; es trobava al costat de l’ermita de Santa Bàrbara.

Soterrament del doctor Federico Picornell Plaça del doctor Picornell, l'any 2010

Vols ampliar informació?

Envia’ns el següent formulari…